Wednesday, June 05, 2013

VREMEA SIROPURILOR

SIROP DE PORTOCALE

 

Ingrediente:
coaja portocale
·         2 ½ kg zahar
·         3 l apa
·         1 pliculet sare lamaie
·         Coaja rasa de la 6 portocale
Preparare :
Se fierb toate ingredientele timp de 10 minute.
Se pune siropul intr-un borcan mare si de tine timp de 8 zile, amestecand de doua ori pe zi
Se strecoara prin tifon si se pune in sticle.
 
Din portocalele ramase dupa ce ati ras coaja,preparati o oranjada : stoarceti portocalele, adaugati zeama de la o lamaie, zahar brun dupa gust, apa,cateva frunze de menta si cuburi de gheata.

SIROP DIN FLORI DE SOC

 
floare de soc
sursa foto:wikipedia

      Se folosesc numai florile de soc. Dupa curatare se pun intr-un vas si se acopera bine cu apa ( cam de 4-5 ori volumul florilor).
Florile de soc se fierb timp de 15 min, se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit 24 ore.
Se strecoara si la fiecare litru de suc din flori de soc se adauga 1 ½ kg zahar.Se mai fierbe 10 min.Se pune in sticle dupa ce s-a racit.
siropul din flori de soc se serveste ca atare (cu clatite) sau cu apa minerala si lamaie ca bautura racoritoare.
floarea de soc este un bun detoxificant,diuretic, pentru caile respiratorii, febra si raceala

SIROP DIN FLORI DE SOC (fara fierbere)

 
             Se iau 60 de flori de soc, se pun intr-un vas cu 10 litri apa, zeama de la o lamaie si coaja de lamaie taiata bucatele.Se tine vasul acoperit 48 ore intr-un  loc insorit.Dupa macerare, se strecoara sucul din flori de soc rezultat si la fiecare litru se adauga 1 kg zahar.Se amesteca bine sa se topeasca tot zaharul.Se adauga un pliculet sare lamaie si jumatate pliculet conservant ( daca doriti sa il pastrati mai mult timp ; eu personal nu adaug conservanti din principiu ).Dupa ce s-a amestecat bine totul si s-a dizolvat tot zaharul, se pune in sticle.
Se serveste cu apa minerala.



SIROP DIN MUGURI DE BRAD

muguri de brad
sursa foto:cosmos kitchen

 
Ingrediente:
·         1 kg muguri brad
·         2 l apa
·         1 ½ kg zahar pentru fiecare litru de suc
Preparare :
Se fierb mugurii de brad in apa timp de 1 ora ( 2 l apa la 1 kg muguri )
Se ia vasul de pe foc si se tine acoperit 48 ore (la rece).
Se strecoara si la fiecare litru de suc obtinut se adauga 1 ½ kg zahar.Se fierbe timp de 10 min.se lasa la racit.Se pune rece in sticle.
Se ia cate o lingura pentru bronsita, tuse, raceala, este un bun intaritor pentru plamani si sistemul imunitar.
Se poate servi si cu apa minerala ca si bautura racoritoare.Are un gust excelent
 

SIROP DIN MUGURI DE BRAD (fara fierbere)
     Ingrediente:
·         1 kg muguri brad
·         1 kg zahar

Preparare :

Intr-un borcan sau vas de plastic, se aseaza un rand de muguri, se presara zahar, si tot asa se aseaza straturi, ultimul sa fie zahar.Se acopera vasul si se tine la loc racoros si intunecat (merge si la frigider), 4 saptamani, timp in care se amesteca periodic cu o lungura de lemn.Dupa macerare, se dtrecoara printr-un tifon si se pune in sticle inchise ermetic.Se pastreaza la rece
 
 
 
 
                   
menta
sursa foto:http://dietamediteraneana.wordpress.com
SIROP DE MENTA

 
Se fierbe un ceai concentrat de menta , 10 minute.
Se lasa in vasul acoperit  24 ore, apoi se strecoara.
La fiecare litru de suc astfel obtinut, se adauga 1 ½ kg zahar si se mai fierbe 10 min.                                            
Se lasa la racit.
Se pune rece in sticle.
Menta este buna pentru stomac,dureri de piept, raceala, indigestie, stari de voma,balonari.Intretine sanatatea ficatului.Inlatura starile de oboseala in special cea cauzata de stres si suprasolicitare intelectuala


SIROP DE MELISSA

 
     Se fierbe un ceai concentrat de melissa , 10 minute.
     Se pune planta recoltata inainte de inflorire,taiata destul de marunt, cam pana la jumatatea unei oale de 10l. Se adauga 4l de apa, se adauga o lamaie stoarsa (se pune si coaja taiata cubulete) si se fierbe cam 10 min.
    Se lasa in vasul acoperit  24 ore, apoi se strecoara.In ceaiul de melissa strecurat se adauga 5 kg zahar si se mai fierbe 10 min. Siropul de melissa astfel obtinut se toarna rece in sticle, se pune dop la sticla sau se leaga cu celofan.Se pastreaza in camara, la loc racoros si intunecat.
    Se serveste cu apa minerala ca si bautura racoritoare.
     Melissa are proprietati antibacteriene, este antioxidant, antiviral.Ceaiul de melissa este un sedativ usor,are efecte calmante si de imbunatatire a memoriei.Bunica zicea ca este foarte bun pentru dureri de stomac si pentru combaterea obezitatii.
     Mie imi place foarte mult aroma de lamaie a frunzelor de melissa, si folosesc siropul de melissa ca toping pentru inghetata si la clatite.
     Frunzele proaspete le folosesc ca planta aromatica cand gatesc peste sau pui.De asemenea frunzele proaspete frecate pe piele, alunga tantarii

SIROP DIN FLORI DE TEI

     Se fierbe un ceai concentrat din flori de tei: intr-o oala de 10 l se pun flori de tei cam pana la 1/3, se adauga 4l apa si se fierbe.Se lasa la macerat 24-48 ore, se strecoara prin tifon, se stoarce bine, apoi se adauga 5 kg zahar si se mai fierbe 10 min.Se toarna rece in sticle si se sigileaza sticlele cu dop sau cu celofan.Se pastreza in camara la loc racoros si intunecat.
     Se serveste cu apa minerala si suc de lamaie ca si bautura racoritoare si revigoranta.
     Florile de tei sunt un foarte bun calmant,ceaiul si siropul sunt folosite pentru tratarea racelilor si a tusei, pentru ameliorarea durerilor de stomac si eliminarea balonarilor.bunica fierbea flori de soc in apa cam 10 min si folosea ceaiul fierbinte si aromat pentru combaterea insomniei.
     Siropul din flori de tei il folosesc si ca topping la inghetata, sau clatite.

 
SIROP reteta de baza

 
1 ½ KG ZAHAR LA 1 L ZEAMA DE FRUCTE SAU CEAI CONCENTRAT DE PLANTE AROMATICE .SE FIERBE 10 MIN.SE TOARNA RECE IN STICLE
ZEAMA = ORICE SUC DE FRUCTE




 
 

 
 
sambucus black elderberry
Elderberry, echinacea, zinc, propolis and vitamin C
Gluten-free syrup
Bio-Certified Sambucus Black Elderberry provides year-round defense. For centuries the dark berries of European black elder (Sambucus nigra L.) have been traditionally used as a winter remedy. In recent years, medical researchers have proven its efficacy in clinical trials. The high potency of BioActives constituents in Nature's Way Sambucus standardized black elderberry extract are proven to be "bioavailable" and active within the body for optimal effectiveness. Immune System Syrup combines elderberry with echinacea, zinc, propolis and vitamin C. Kosher certified. Gluten free. No artificial preservatives. 


This is good-tasting syrup that is an alternative to cough syrup. It's thick and coats the throat, and keeps from coughing.

No comments: